Nederlands Vlaams English

Toeristische Handige Informatie Sevillawat doen zien in sevilla informatie kaart sevilla spanje

Algemeen

Op deze en de volgende pagina's vind je praktische of handige, toerische informatie over Sevilla, de authentieke, nog onontdekte parel van Spanje. Sevilla is de hoofdstad van zowel Andalusië, de meest zuidelijke autonome regio van Spanje, als van de provincie Sevilla. De stad ligt aan de grootste rivier van Spanje, de Guadalquivir, waar in 1492, Christoffel Columbus met zijn schip Santa Maria vertrok, in de veronderstelling een nieuwe route naar India te hebben ontdekt. Het werd de 'Nieuwe Wereld' zoals wij die nu kennen als Amerika.

Na Madrid, Barcelona en Valencia is Sevilla de vierde grootste stad van Spanje met ruim 700.000 inwoners. Maar met de grote conglomeratie komt het totaal op een kleine 1.5 miljoen inwoners.


💡 Sevilla geschikt voor minder validen?

Wist je dat wij met veel plezier en succes complete programma's verzorgen voor mensen die slecht ter been zijn en/of rolstoelgebruikers? Voor informatie, stuur vrijbijvend e-mail naar .


wat doen zien in sevilla informatie buurten wijken

Gezellige wijken en buurten in Sevilla

Sevilla stad (zonder de conglomoraties) bestaat uit 11 wijken met binnen deze wijken nog eens 108 buurten (barrios). De drie bekendste wijken zijn Casco Antiguo (het oude stadscentrum), Macarena (het oude gedeelte) en Triana (voormalige wijk van de zigeuners waar de beroemde flamenco dansstijl is ontstaan). De bekendste buurt in de wijk Casco Antiguo is Santa Cruz, de oude, voormalige Joodse buurt (Judería) met haar vele verhalen en legendes, waar je heerlijk kunt dwalen door de smalle, idyllische steegjes met de vele (toeristische) winkeltjes, barretjes en restaurantjes.


💡 Stadsplattegrond Sevilla

Download hier de stadsplattegrond van Sevilla met de bekendste bezienswaardigheden en hoogtepunten (Casco antiguo en de bekende, omliggende buurten).


wat doen zien in sevilla informatie klimaat temperatuur weer

Klimaat, temperatuur, weer in Sevilla

In de zomer kan het in Sevilla maar liefst, ruim 40 graden worden. Sevilla is daarmee een van de warmste steden van Europa! Maar het is absoluut niet de vochtige warmte zoals in Noord Europese landen, Canada of Noord Amerika. Sevilla kent een zeer droge warmte waardoor de gevoelstemperatuur veel lager ligt. Met slechts 21 dagen regen per jaar dus veel zon! De lente en herfst hebben een zeer aangenaam klimaat. Voor velen het meest ideale, beste moment of periode voor een stedentrip naar Sevilla. Maar vergeet niet de winter want een temperatuur van 15 graden is meer regel dan uitzondering! De maand januari is de koudste maand van het jaar en in februari/maart valt de meeste regen.


💡 Siësta?

Ben je in de zomermaanden in Sevilla of Andalusië? Doe dan net als de Sevillianen en pas je aan aan het warme klimaat. Dit betekent vroeg uit de veren om activiteiten te ondernemen. Rond 14.00 uur eet je een hapje en daarna doe je niets (siësta) of zoek je de koelte op tot ongeveer 18.00 of nog later. Ook dan pas komen de Sevillianen tot leven om te genieten tot in de late koele uurtjes.


wat doen zien in sevilla informatie cultuur geschiedenis

Cultuur en geschiedenis van Sevilla

Sevilla is meer dan 3.000 jaar geleden ontstaan en lag toen zelfs aan zee. Volgens de Griekse mythologie zou de stad gesticht zijn door Herakles, de zoon van oppergod Zeus. De grote mix van invloeden van eerdere bewoners als Visigoten, Vandalen, Romeinen, Moren en later de Katholieken leveren een prachtige stad vol cultuur op. Sevilla heeft het oudste en grootste historische centrum van Europa. Een enorm openlucht museum. De mooiste of bekendste bezienswaardigheden van heel oud, tot heel modern, liggen op loopafstand van elkaar. Denk onder andere aan de Plaza de España, het Real Alcázar met de prachtige tuinen, de Kathedraal met haar Giralda (de toren en voormalig minaret) en het futuristische, houten bouwwerk, de Metropol Parasol.

Behalve de vele bezienswaardigheden en hoogtepunten is Sevilla de geboortestad van de typische of authentieke Spaanse tapas en niet te vergeten de intigrerende zigeunerdans, de flamenco!


wat doen zien in sevilla informatie mudejar stijl

Mudéjarstijl in Sevilla

De mudéjarstijl (Spaans: estilo mudéjar) komt uitsluitend voor in Spanje en is te omschrijven als een kunststijl waarin moslim- en christelijke kunstvormen zijn verweven. Ze is het resultaat van het samengaan van twee artistieke tradities namelijk de islam- traditie enerzijds en de Christelijke traditie anderzijds.

Spanje kende islam aanwezigheid en -overheersing van 711 tot 1492. Vanaf de elfde eeuw verzwakte de macht van de moslimvorsten. Bij de Reconquista - vanaf de 2de helft van de 11de eeuw - heroverden christelijke vorsten moslimgebieden. Naast de politieke en sociale gevolgen van deze heroveringsoorlogen ontstonden ook culturele contacten tussen christenen en moslims. Deze contacten liggen aan de basis van de mudéjarstijl. Er ontwikkelde zich een mudéjar architectuur, -sierkunst en -literatuur. Vooral in de periode midden 13de eeuw - einde 15de eeuw (250 jaar).

Bron: Wikipedia


wat doen zien in sevilla informatie via de la plata

Via de la Plata (Santiago de Compostela)

Sevilla is ook het startpunt voor degene die de beroemde Via de la Plata willen wandelen, fietsen of rijden per motor. Dit is de langste Pelgrimstocht van Spanje die loopt van Sevilla naar Santiago de Compostela (± 1.000 km.). De minder bekende en duidelijk minder belopen pelgrimstocht dan de Camino Francés (± 9.000 Pelgrims tegen ± 260.000 Pelgrims via de Camino Francés). De Via de la Plata was in de vroege middeleeuwen de belangrijkste route naar Santiago de Compostela voor Christenen afkomstig uit het door moslims overheerste Zuid-Spanje. De robuuste en rustieke tocht gaat door uitgestrekte en dorre gebieden, over veel oude, door de Romeneinen aangelegde wegen.


wat doen zien in sevilla informatie sinaasappelbomen

Sinaasappelbomen in Sevilla

De vele sinaasappelbomen geven je werkelijk een subtropisch gevoel, midden in en rondom het bruisende centrum. Volgens de laatste tellingen staan er in de stad meer dan 45.000 sinaasappelbomen. In het voorjaar ruik je door heel Sevilla de heerlijke, zachte bloesemgeur terwijl je in de winter 's nachts wakker wordt van de uit de boom vallende sinaasappels op het blik van geparkeerde auto's. De eerste zijn ooit gepland door de Moren om de voornaamste looproutes te voorzien van schaduw en in geval van extreme droogte de evenzo zuurbittere sinaasappels te eten voor het vocht. Tegenwoordig worden de sinaasappels na de oogst in februari/maart voor een groot gedeelte getransporteerd naar Engeland waar de beroemde zoet bittere marmelade van wordt gemaakt. Het overige wordt verwerkt tot compost voor de landbouw.


wat doen zien in sevilla informatie hoeveel dagen

Hoeveel dagen Sevilla?

Het aantal dagen voor Sevilla is natuurlijk afhankelijk hoe uitgebreid je de stad wilt bekijken en leren kennen tijdens je stedentrip. Onze ervaring leert dat mensen die dachten Sevilla in een dag te kunnen doen terugkomen voor een volgend en langer bezoek. Allen werden betoverd door de pracht en praal van deze stad. Ons advies? Zorg dat je minimaal drie volle dagen te besteden hebt en laat je 'verwennen' door deze stad. Niet alleen door haar schoonheid maar zeker ook door het lekkere eten, drinken en folklore. Sevilla is niet voor niets de geboortestad van de tapas en flamenco! Wil je het helemaal goed doen? Begin dan eerst met een onvergetelijke fietstour of wandelroute. Vergeet natuurlijk niet de aangrijpende flamenco dansstijl.


wat doen zien in sevilla informatie filmdecor filmset

Sevilla als filmdecor of filmset

Niet alleen toeristen ontdekken de schoonheid van Sevilla want de stad is voor diverse media, films, songs en gelegenheden gebruikt als prachtig decor. Bijvoorbeeld:

• Wist je dat de Nederlandse Koning Willem Alexander en Koningin Maxima elkaar in 1999 hier hebben ontmoet op de Feria de Abril?
• Dat voor de succesvolle serie Games of Thrones, het Real Alcázar en de Plaza de España als decor hebben gediend voor de opnames van seizoen 5 (in oktober en november 2014)?
• Plaza de España is een gewild filmdecor. In 1962 werd het gebruikt als het decor voor 'Cairo Great Britain Army Headquarters' in Lawrence of Arabia. Als filmset voor 'Naboo' in Star Wars: Episode II - Attack of the Clones uit 2002. In 2012 gebruikt als decor in The Dictator?
• De popgroep Simply Red de clip voor de hit 'Something got me started' heeft opgenomen in Sevilla (1991)?
• Het immens populaire programma 'Wie is de Mol?' op Nederland 3 in 2012 twee afleveringen (afl. 1, afl. 2) heeft opgenomen in Sevilla?


Meer over Sevilla 
facebook instagram youtube whatsapp